Connect with us

Subscribe

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ

Φαντάσου να πηγαίνεις σε μια βιβλιοθήκη και να δανείζεσαι για λίγη ώρα όποιο βιβλίο θέλεις. Ωραία εικόνα. Φαντάσου τώρα τη θέση των βιβλίων να παίρνουν άνθρωποι. Αυτό είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Human Library).

Φαντάσου να πηγαίνεις σε μια βιβλιοθήκη και να δανείζεσαι για λίγη ώρα όποιο βιβλίο θέλεις. Ωραία εικόνα. Φαντάσου τώρα τη θέση των βιβλίων να παίρνουν άνθρωποι. Αυτό είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Human Library). Μια ομάδα εθελοντών που μέσα απ’ τις αφηγήσεις τους πάνε ένα βήμα πιο κοντά προς την άρση των προκαταλήψεων.
Σαν αναγνώστης μπορείς να διαβάσεις το «βιβλίο» με όποιο τρόπο θέλεις. Αρκεί μόνο να μην το τσαλακώσεις! Τo iPop.gr συνάντησε δύο από τα μέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, την Κυριακή Εμμανουήλ και την Ιωάννα Σβανά, οι οποίες μας μίλησαν για το τί γίνεται όταν η αφήγηση παίρνει ζωντανή μορφή!.
– Πώς προέκυψε η ιδέα για τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη και πότε ξεκίνησε;
– Η ιδέα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης γεννήθηκε το 2001 στη Δανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και βρήκε έκφραση σε πολλές χώρες. Εμείς στην Ελλάδα ξεκινήσαμε το 2009. Μια κοπέλα είδε την ιδέα σε μια εκδήλωση στην Αγγλία. Το 2010 έγινε ένα πειραματικό event κι από κι έπειτα από στόμα σε στόμα φτάσαμε στα 50 άτομα.
– Πώς ακριβώς λειτουργεί;
– Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες στην λειτουργία της Ζωντανής Βιβλιοθήκης αλλά και για το ποιος μπορεί να μπει στην ομάδα. Είμαστε όλοι εθελοντές, δεν υπάρχει ιεραρχία κι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.
library-730x484
Στα events υπάρχει μια προσομοίωση βιβλιοθήκης. Υπάρχει γραμματεία, ράφι, κατάλογος και κανόνες, όπως πχ το να μην τσαλακώνεις το βιβλίο, υπάρχει το αναγνωστήριο. Είμαστε μια κινητή βιβλιοθήκη. Όταν έρχεται ένα αναγνώστης, η υποδοχή του εξηγεί τι είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια πάει στη γραμματεία, επιλέγει το βιβλίο που θέλει να διαβάσει κι έρχεται ο βιβλιοθηκάριος, όπου τον πάει στο αναγνωστήριο. Ο αναγνώστης μπορεί να μείνει με το βιβλίο για 20 λεπτά. Σ’ αυτά τα 20 λεπτά γίνεται μια προσωπική συζήτηση, καθαρά για το βίωμα του βιβλίου, τι ρατσισμό και προκαταλήψεις έχει αντιμετωπίσει. Ο αναγνώστης μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει, αρκεί να μην τσαλακώνει το βιβλίο.
–  Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή του χώρου που θα φιλοξενήσει τα events;
– Αρχικά να είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλους, ακόμα και στα άτομα με αναπηρία και επίσης να δέχεται όλα τα βιβλία μας. Γιατί εάν το δεχτούμε εμείς αυτό, είναι σαν να αποκλείουμε εμείς οι ίδιοι τα βιβλία μας.
lib4-730x486
– Μια σύγκριση με μια κλασική βιβλιοθήκη;

– Οι ομοιότητες είναι ότι υπάρχουν κανόνες και προσπαθούμε οι χώροι να είναι ίδιοι με μια κλασική βιβλιοθήκη. Η μεγάλη διαφορά μας είναι ότι οι κανονικές βιβλιοθήκες δίνουν προτεραιότητα στον αναγνώστη, για εμάς προτεραιότητα είναι το βιβλίο. Εάν για παράδειγμα, το βιβλίο θέλει ένα διάλειμμα για λίγα λεπτά, θα κάνει διάλειμμα, ανεξάρτητα με το πόσοι αναγνώστες περιμένουν.Ι: Επίσης είμαστε μια κλειστή βιβλιοθήκη, πρέπει να μας ζητήσει ο αναγνώστης το βιβλίο για να το διαβάσει, δεν μπορεί να πάει στο ράφι μόνος του.
– Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία της ζωντανής ανάγνωσης;
– Πρόκειται για μια ελεύθερη διαδικασία που δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Υπάρχουν βιβλία που ξεκινάνε να μιλάνε μόνα τους και δέχονται στο τέλος ερωτήσεις, υπάρχουν άλλα που είναι πιο διαδραστικά ή μπορεί να έρθει ο αναγνώστης και να ξεκινήσει κατευθείαν με τις ερωτήσεις. Το κάθε βιβλίο είναι διαφορετικό, αλλά και ο κάθε αναγνώστης είναι διαφορετικός, οπότε διαφέρει η διαδικασία από περίπτωση σε περίπτωση.
– Tι άλλες παράλληλες δράσεις κάνετε;
– Κάνουμε το «Αν εσύ ποιος;». Είναι ένας οδηγός παρέμβασης με 10 συμβουλές τι να κάνεις όταν είσαι μάρτυρας περιστατικού ρατσιστικής βίας. Τον οδηγό τον εξελίξαμε και κάνουμε πλέον κι ένα βιωματικό σεμινάριο με συμμετοχή ομάδων 10-15 ατόμων. Παίρνουμε παραδείγματα της καθημερινής ζωής (με περιστατικά ρατσιστικής βίας ή σχολίων) και βάζουμε τις ομάδες να τα κάνουν αναπαράσταση. Σκοπός είναι με τη συμμετοχή του κοινού να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
– Πώς θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα απ’ τη δράση σας;
– Το μότο της ζωντανής βιβλιοθήκης είναι από το 2012 η μετάφραση μιας φράσης ενός Χιλιανού συγγραφέα: «Αφηγούμαι σημαίνει αντιστέκομαι». Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μια βιωματική μέθοδος εκπαίδευσης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι ένα event story telling. Στόχος είναι οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά και να μιλάνε για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα με απώτερο σκοπό την σταδιακή άρση των προκαταλήψεων στην ελληνική κοινωνία.
lib3-730x548
ipopΠηγή: ipop
 
 
 
 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com