Connect with us

Subscribe

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΙΚΗ ΤΟΥ #BREXIT – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠ’ ΤΗΝ Ε.Ε.;

Το Brexit επικράτησε με 51,9%, ενώ το Bremain συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιες θα είναι συνέπειες για Βρετανία, Ευρώπη και παγκόσμια κοινότητα;

Οι Βρετανοί μίλησαν με την ψήφο τους και αποφάσισαν ότι επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους απ’ την Ε.Ε. Το Brexit επικράτησε με 51,9%, ενώ το Bremain συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%.
Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιες θα είναι συνέπειες για Βρετανία, Ευρώπη και παγκόσμια κοινότητα;
brexit-3-730x411
Πόσο χρόνο θα πάρει το οριστικό «διαζύγιο» ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε.;
Ακόμα κι αν οι Βρετανοί πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου απ’ την Ε.Ε., οι διαδικασίες για την οριστική έξοδο απ’ την Ε.Ε. θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, η Βρετανία θα είναι μέλος της Ένωσης, ωστόσο, δεν θα έχει λόγο σε αποφάσεις που αφορούν την Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει εκτιμήσει ότι το οριστικό «διαζύγιο» θα χρειαστεί περί τα 7 χρόνια.
«Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων, που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια θλιβερή, αλλά συγκριτικά απλή διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια. Όμως μετά θα έπρεπε κάθε μια χώρα της Ε.Ε., αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να δώσουν την έγκρισή τους. Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη σε όλες τις περιπτώσεις»
brexit-9
Ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit για τη Βρετανία;
Για το ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit για τη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση καθώς όλα εξαρτώνται απ’ την μορφή που θα έχει η νέα σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.
Η ανάλυση του Global Counsel αναφέρει συγκεκριμένα:
«Το νορβηγικό μοντέλο, που περιλαμβάνει συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο δεν θα έδινε στη Μ. Βρετανία την πολιτική ευελιξία που χρειάζεται για να δικαιολογηθεί ένα Brexit. Εν αντιθέσει, ένα πολύ πιο χαλαρό μοντέλο, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει εμπόριο με την Ε.Ε. υπό ευνοϊκό καθεστώς θα έδινε ευελιξία, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο το εμπόριο και τις επενδύσεις. Τα πιο πιθανά μοντέλα είναι είτε μια ελβετικού τύπου σειρά διμερών συμφωνιών που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους τομείς της ενιαίας αγοράς, ή μια λεπτομερής συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Και οι δύο θα απαιτούσαν μακρές διαπραγματεύσεις, με συμβιβασμούς και μεγάλα κόστη».
Σε οικονομικό επίπεδο, το χειρότερο σενάριο ενός Brexit θα είναι να μην δύναται εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι κατά 2,2% χαμηλότερο το 2030 σε σύγκριση με το εάν είχε παραμείνει μέλος της Ένωσης.
Στην περίπτωση, όμως, που η Βρετανία καταφέρει να συνάψει συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο με την Ε.Ε., στόχος γίνεται μια φιλόδοξη απορρύθμιση της βρετανικής οικονομίας ενώ ανοίγει το εμπόριο της σχεδόν μ’ όλο τον κόσμο. Σ’ αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της θα είναι το 2030 κατά 1,6% πιο υψηλό σε σύγκριση με το εάν είχε παραμείνει μέλος της Ένωσης.
Πάντως η ανάλυση του ΔΝΤ για τις συνέπειες ενός Brexit δεν είναι αισιόδοξες, με το Ταμείο να εκτιμά πως η οικονομία της Βρετανίας θα υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στους εξής τομείς:

  • Εμπόριο
  • Περιορισμός της παραγωγής
  • Μείωση του εισοδήματος των βρετανικών νοικοκυριών
Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Βρετανία εκτός των κόλπων της Ε.Ε. θα είναι πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως επίσης και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς δεν θ’ ακολουθεί τη συντονισμένη δράση της Ε.Ε. για ένα βιώσιμο περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπολογίσει κανείς και τις συνέπειες στον τουρισμό, μιας και το Brexit εκτιμάται πως θα κοστίσει στη βρετανική τουριστική βιομηχανία 4,1 δις λίρες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο 63.000 θέσεις εργασίας.
brexit1-730x548
Ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα;
Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλήγμα για την Ε.Ε. θα είναι μικρότερο. Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο, κατά το ΔΝΤ, είναι εκείνες που έχουν διμερές εμπόριο με τη Βρετανία: Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.
Στο σύνολο της Ε.Ε. δεν «βλέπει» συνέπειες που θα γίνουν έντονα αισθητές δεδομένου του ότι οι εξαγωγές της Βρετανίας προς άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Βρετανία αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ της αθροιστικά.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε άλλους τομείς στην Ε.Ε.;

  • Απώλεια μιας ιδιαίτερα ισχυρής χώρας απ’ την Ε.Ε.
  • Απώλεια μιας χώρας με σαφείς φιλελεύθερες τάσεις
  • Αλλαγές στη ρυθμιστική δυναμική της Ε.Ε. , κυρίως όσον αφορά τους κανονισμούς της
Οι συνέπειες ενός Brexit όμως δεν περιορίζοναι σε βρετανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για ολόκληρο τον κόσμο κι εκφράζουν τους φόβους τους για την παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα, με το Brexit θα κλονιστούν οι στενές σχέσεις Βρετανίας- ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ ν’ αναζητούν στη συνέχεια έναν άλλο ισχυρό σύμμαχο εντός της Ένωσης. Όπως έχουν επισημάνει Αμερικανοί αξιωματούχοι και πάνω απ’ όλα ο πρόεδρος Ομπάμα, «η Βρετανία είναι καλύτερη όταν καθοδηγεί μια δυνατή Ε.Ε.».
Συνεπώς, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς πως οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε. θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο και η παγκόσμια αγορά θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ, καθώς αλλαγές τέτοιου μεγέθους προκαλούν συνέπειες που εξαπλώνονται με το λεγόμενο «domino effect».
brexit-aeroplano
Συνέπειες στους ξένους φοιτητές αλλά και στους εργαζόμενους στη Βρετανία
Τα «πάνω- κάτω» θα έρθουν επίσης και στη ζωή των μη πολιτών της Βρετανίας που προέρχονται από άλλη χώρα. Οι συνέπειες θα είναι αισθητές στους φοιτητές και τους εργαζομένους καθώς ενδέχεται να αλλάξουν οι όροι διαμονής στη χώρα, ν’ απαιτείται βίζα και να υπάρχουν περισσότερα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνει κανείς για να ζήσει, να εργαστεί ή και να φοιτήσει στη χώρα. Σε ενδεχόμενο Brexit, θα υπάρξει επανασχεδιασμός του ισχύοντος καθεστώτος.
Συμπέρασμα
Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε. θα είναι σίγουρα μεγάλες τόσο για την Βρετανία, όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα. Η φύση αυτών των συνεπειών θα εξαρτηθεί απ’ τους όρους της σχέσης που θα έχει πλέον η Βρετανία με την Ε.Ε.
Μπορεί κορυφαίοι οικονομολόγοι και αρμόδιοι σε κάθε τομέα να έχουν προβλέψει τις συνέπειες, ωστόσο, αυτές θα αποδειχθούν μονάχα στην πράξη.
Ο χρόνος και οι διαπραγματεύσεις που θ’ ακολουθήσουν, θα καθορίσουν και το κόστος της αποχώρησης για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.
ipop
Πηγή: ipop
Photos: telegraph.co.uk, legalbusiness.co.uk

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com