Connect with us

Subscribe

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ CAPITAL CONTROLS … ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

364 μέρες πέρασαν από την ημέρα επιβολής των capital controls (28 Ιουνίου 2015) και η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» και καταγράφει τις επιπτώσεις που υπήρξαν στην ελληνική αγορά.

364 μέρες πέρασαν από την  ημέρα επιβολής των capital controls (28 Ιουνίου 2015) και η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» και καταγράφει τις επιπτώσεις που υπήρξαν στην ελληνική αγορά.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο  -Τρίτη- από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην ελληνική οικονομία είναι πολλές. Χιλιάδες λουκέτα, πτώση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εξαγωγών αλλά και φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ είναι μερικές από τις επιπτώσεις.
Ένα χρόνο μετά τα capital controls έχουν χαλαρώσει συγκριτικά με την πρώτη μέρα της επιβολής τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας αλλά και να φρενάρουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
xrimata-euro-730x518
Λουκέτα
15.409 λουκέτα έχουν μπει από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. Την ίδια στιγμήπου η μία επιχείρηση κλείνει πίσω από την άλλη, νέες επιχειρήσεις βάζουν φρένο στα όνειρα τους και δεν ανοίγουν ποτέ. Συγκεκριμένα κατά περίπου 3.000 έχουν μειωθεί οι νέες επιχειρήσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.
Εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα
Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7 είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls.
Καταθέσεις
Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο. Ένα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν.
Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δις ευρώ. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά.

Κορκίδης: Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα
«…Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και συμπληρώνει: «Ας ελπίσουμε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και μέχρι το τέλος του 2016 η παρουσία τους θα είναι διακριτική, μέχρι βεβαίως να αρθούν οριστικά. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν το 2017, δεύτερα γενέθλια για τα «άδικα» και αντιαναπτυξιακά «capital controls»…»

Η θετική όψη
Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε. Φυσικά τα capital controls, όπως επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία έτσι δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και γενικότερα στις πληρωμές του ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που επαναφέρει το waiver για την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων είναι μια θετική ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ε.Κ.Τ. για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
ipop
Πηγή: ipop

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com