Connect with us

Subscribe

PEOPLE

OPENBIONICS: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Η OpenBionics είναι η ομάδα που αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες φοιτητές. Η OpenBionics ξεκίνησε από δύο φοιτητές και έναν υποψήφιο διδάκτορα στο ΕΜΠ υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους.

Η OpenBionics είναι η ομάδα που αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες φοιτητές. Η  OpenBionics ξεκίνησε από δύο φοιτητές και έναν υποψήφιο διδάκτορα στο ΕΜΠ υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους. Σήμερα έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ένα πλήρως λειτουργικό προσθετικό χέρι, του οποίου τα σχέδια διαθέτουν δωρεάν στο Ίντερνετ μαζί με τις οδηγίες για την κατασκευή του και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα.
open-bionics-1-730x671
Ο Μηνάς Λιαροκάπης, μέλος της OpenBionics μιλάει στο iPop.gr για τα προσθετικά μέλη του μέλλοντος.
– Πότε και πώς ξεκίνησε η έρευνά σας για τα προσθετικά μέλη;
– Η OpenBionics ξεκίνησε το 2013 στο Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Εγώ ήμουν υποψήφιος διδάκτορας και οι Αγησίλαος Ζησιμάτος και Χριστόφορος Μαυραγιάννης προπτυχιακοί φοιτητές. Επιβλέπων μας ήταν ο καθηγητής Κώστας Κυριακόπουλος. Αρχικά ασχοληθήκαμε με την κατασκευή απλών ρομποτικών χεριών στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Τα πρώτα σχέδια ρομποτικών χεριών κόστιζαν λιγότερο από 100$ και είχαν βάρος λιγότερο από 200 γραμμάρια χωρίς όμως να είναι ανθρωπομορφικά. Αρχές του 2014 μπήκε στην ομάδα και ο Γιώργος Κοντούδης ο οποίος ήταν και αυτός προπτυχιακός φοιτητής και αρχίσαμε να βελτιστοποιούμε τον σχεδιασμό των χεριών μας επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στην κατασκευή προσθετικών μελών. Από το καλοκαίρι του 2014 συνεργαζόμαστε από απόσταση, καθώς πλέον εγώ είμαι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Yale, o Χριστόφορος Μαυραγιάννης υποψήφιος διδάκτορας στο Cornell, ο Γιώργος Κοντούδης θα ξεκινήσει το διδακτορικό του τον Σεπτέμβρη στο Virginia Tech και ο Αγησίλαος Ζησιμάτος βρίσκεται στην Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation και ασχολείται επίσης με τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ελληνικά projects SatNOGS (www.satnogs.org) και UPSat (www.upsat.gr).
– Πώς περάσατε από το ρομποτικό στο προσθετικό χέρι;
– Η μετάβαση ήταν σχετικά απλή. Ρομποτικά και προσθετικά χέρια έχουν τους ίδιους περιορισμούς και τις ίδιες σχεδιαστικές προκλήσεις. Με τα προσθετικά χέρια βέβαια αποκτήσαμε και ένα παραπάνω κίνητρο, καθώς αντιληφθήκαμε ότι η έρευνα μας θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, βοηθώντας τους να επανακτήσουν την χαμένη τους επιδεξιότητα.
open-bionics-3-584x730
– Πώς λειτουργεί το προσθετικό χέρι που έχετε σχεδιάσει;
– Είναι υποεπενεργούμενο, υποχωρητικό, αρθρωτό, ανθρωπομορφικό και εξατομικευμένο. Εκτελεί 144 διαφορετικές αρπαγές αντικειμένων ή χειρονομίες, ζυγίζει λιγότερο από 300 γραμμάρια, κοστίζει λιγότερο από 200$ και δεν καταστρέφεται ακόμα και αν συγκρουστεί βίαια με το περιβάλλον. Το πιο σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι ο συνδυασμός επιδεξιότητας και χαμηλής τιμής, ο οποίος επιτυγχάνεται κάνοντας χρήση ενός έξυπνου διαφορικού μηχανισμού που επιτρέπει τον έλεγχο των διαφορετικών δακτύλων μ’ ένα μόνο μοτέρ.
– Ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες που μπορεί να καλύψει;
– Καλύπτει την πλειοψηφία των καθημερινών αναγκών. Είναι συγκρίσιμα επιδέξιο με λύσεις που κοστίζουν 20,000 ευρώ.
– Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με άλλα προσθετικά μέλη που υπάρχουν στην αγορά;
– Τα εμπορικά διαθέσιμα προσθετικά συστήματα έχουν υψηλό κόστος απόκτησης (20,000 –  100,000 ευρώ) και συντήρησης, υψηλό βάρος και είναι ευπαθή. Για τους λόγους αυτούς καταλήγουν συνήθως σε κάποιο συρτάρι, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο σε επισκέψεις ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σπάνια σε βαριές καθημερινές εργασίες. Η δική μας λύση είναι οικονομική (<200$) και αρθρωτής λογικής, έτσι ώστε ακόμη και αν υποστεί φθορές από τη χρήση, το φθαρμένο κομμάτι να μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα και με χαμηλό κόστος. Προσπαθούμε δηλαδή να αλλάξουμε την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και να πιέσουμε την αγορά προσθετικών μελών να μειώσει συνολικά τις τιμές στα διαθέσιμα προϊόντα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το προσθετικό μας χέρι δεν πωλείται. Τα σχέδια διανέμονται ελεύθερα και προσφέρουμε δωρεάν οδηγίες για την κατασκευή του. Ίσως κάποια στιγμή να έχουμε και κάποια εμπορική έκδοση, αλλά ο χαρακτήρας του εγχειρήματος θα παραμείνει πάντα ανοιχτής λογικής.
– Είναι στα σχέδιά σας η δημιουργία προσθετικού κάτω άκρου;
– Ναι, είναι στα σχέδια μας. Θέλουμε επίσης να ασχοληθούμε με συσκευές επαύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων.
– Διαθέτετε δωρεάν στο Ίντερνετ τα σχέδια του προσθετικού χεριού. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό;
– Βεβαίως, όλα τα σχέδια διανέμονται ελεύθερα μέσω του ιστότοπου μας  καθώς και μέσα από τις σελίδες μας στο Hackaday και στο GitHub: Όταν διανέμεις ελεύθερα τις ιδέες σου και τα σχέδια σου, επιταχύνεις την πρόοδο, επιταχύνεις την καινοτομία. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι ο καθένας μπορεί να έχει έξυπνες ιδέες και να είναι πηγή καινοτομίας. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνά μας. Αποτέλεσμα αυτής της επιτάχυνσης της προόδου είναι ότι τα προϊόντα φτάνουν γρηγορότερα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη και συνήθως σε πιο προσιτή τιμή.
open-bionics-2-730x548
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει δουλεύοντας πάνω στα προσθετικά μέλη;
– Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις υψηλή επιδεξιότητα σε χαμηλή τιμή. Είναι πολύ εύκολο να παρακάμψεις σχεδιαστικά προβλήματα χρησιμοποιώντας πολύπλοκους μηχανισμούς που αυξάνουν εκθετικά το κόστος. Εμείς είμαστε οπαδοί των έξυπνων και απλών λύσεων.
– Έχετε λάβει σημαντικές διακρίσεις κατά την πορεία μας. Θα μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτές και πώς σας βοήθησαν;
– Τον Σεπτέμβριο του 2015 κερδίσαμε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας “2015 Robotdalen Innovation Award”. Το συγκεκριμένο βραβείο εκτός από χρηματικό έπαθλο μας έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με την Robotdalen για την περαιτέρω εξέλιξη των χεριών μας. Τον Νοέμβριο του 2015 κερδίσαμε την δεύτερη θέση του 2015 Hackaday Prize ανάμεσα σε 900 projects από 50 χώρες. Τα βραβεία δείχνουν απλά ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον στόχο.
– Τα επόμενα σχέδιά σας;
– Θα επικεντρωθούμε σε νέα σχέδια, νέες ιδέες, νέες προκλήσεις. Θα δουλέψουμε σε νέες λύσεις για συστήματα άνω άκρων, κάτω άκρων, για ανάπτυξη εξωσκελετικών μηχανισμών και συστημάτων επαύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων.
ipop
Πηγή: ipop
Συνέντευξη: Αφροδίτη Πρέβεζα
 
 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΤΗΣ: «ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ…»

PEOPLE

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com