Connect with us

Subscribe

AGENDA

SMILE – ΜΑΡΙΚΑ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ | ΡΟΤΑ

H βραβευμένη σοπράνο, πιανίστα και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής, επιστρέφει στη βάση της, την Ελλάδα, μετά από την τελευταία συναυλία που έδωσε στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts Council, «ButterflyinBlood».

H βραβευμένη σοπράνο, πιανίστα και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής, γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει στην κλασσική φόρμα και να την ανασυνθέτει με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, επιστρέφει στη βάση της, την Ελλάδα, μετά από την τελευταία συναυλία που έδωσε στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts Council, «Butterfly in Blood».
marika-klabatsea
Η καλλιτέχνης θα κάνει μια σειρά εμφανίσεων για το αγαπημένο της κοινό, με αφετηρία το artbar Ρότα στις 11 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει την performance «Smile». Αφορμή για το έργο αυτό στάθηκε το… «χαμόγελο» του Charlie Chaplin, το ομώνυμο δηλαδή τραγούδι που έγραψε ο σπουδαίος κωμικός με το διφορούμενο πικρό χαμόγελο το 1936 για την ταινία «Μοντέρνοι καιροί», στην οποία και πρωταγωνιστούσε.
marika-calamity-janeΑυτοσχεδιάζοντας στη Ρότα, η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα ερμηνεύσει το «Smile», ανάμεσα σε μια σειρά από τραγούδια με έντονα τα στοιχεία της ροκ, καθώς και συνθέσεις της Κάτω Ιταλίας, blues, όπερα αλλά και την πικρή Παρωδία. Παρωδώντας σε άριες, η καλλιτέχνις υπενθυμίζει πως στην παρωδία εμπεριέχεται και η τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.
Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα, η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα συνθετών όπως Henry Purcell, Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter, Kurt Weill, Georges Bizet, George Gerswhin, Eric Satie καθώς ακόμη και τραγούδια που ερμήνευσαν φωνές όπως Billie Holiday, Judy Garland, Marilyn Monroe, Elvis Presley και Nat King Cole. Το πολυσύνθετο πρόγραμμα κορυφώνεται με το ιδιαίτερο «άγγιγμά» της σε κομμάτια όπως το «Total Eclipse», που ερμήνευσε ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi, και το «My Little One» του Frankie Lane.
Στο «Smile, η μουσικός αναλύει τη μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση, ενώ ταυτίζεται και συμπάσχει με το δράμα, τους χαρακτήρες και τους ρόλους των έργων της. Η ερμηνεία της πολλές φορές φτάνει στα άκρα, καθώς παραμορφώνεται η φωνή της, όπως όταν η Καλάμιτυ θρηνεί για τον θάνατο του αγαπημένου της αλόγου, «Σατανά». «Το άλογο μου ο Σατανάς», τραγούδι σε στίχους του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Κώνστα, είναι ένας αυτοσχεδιασμός στην «Étude» του Chopin. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Καλάμιτυ Τζέην: Γράμματα στην Κόρη της» (1877-1902)», που αποτελεί αγαπημένο έργο της συνθέτριας καθώς και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.
13147283_10153663845916275_5669760715061184532_o
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και αποσπάσματα από τα έργα της «ButterflyInBlood», μια όπερα δωματίου για το βιβλίο της Fania Fenelon «Women’s orchestra of Auschwitz», καθώς και από το βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο 2003 «Καλάμιτυ Τζέην: Γράμματα στην κόρη της» (1877-1902).
Γράφει η Καλάμιτυσε ένα από τα γράμματα που στέλνει στην κόρη της:
«To Άλογό μου, ο Σατανάς, είναι δεμένο εδώ κοντά μου, θα ‘πρεπε να τον έβλεπες, καθώς η φωτιά παίζει πάνω στον γυαλιστερό του λαιμό και στα μούσκουλα της απαλής του ράχης, με τα λευκά του τα πόδια και εκεινό τον λευκό ρόμβο ανάμεσα στα μάτια…»
Ιnfo
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 21.30
Ρότα Art Coffee Community (Αίθουσα «Λέξεις και Νότες»)
Σόλωνος 124, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 210 3801033
Τιμή εισιτηρίου: 8€
 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΤΗΣ: «ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ…»

PEOPLE

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com