Connect with us

Subscribe

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την απόφαση του λαού να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα και να ταχθεί κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Ρέντσι, ο οποίος παραδεχόμενος την ήττα του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την απόφαση του λαού να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα και να ταχθεί κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Ρέντσι, ο οποίος παραδεχόμενος την ήττα του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.
renzi-5
Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ιταλικό λαό, ο Μ. Ρέντσι δήλωσε πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα, προσθέτοντας ότι σήμερα, Δευτέρα, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο.
«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», κατηγορώντας εμμέσως εκείνους που ενώ έρχονται αντιμέτωποι με εκλογικές ήττες, παραμένουν στις θέσεις τους.

Όσα είπε ο Ρέντσι στους συνεργάτες τους πριν το διάγγελμα:

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να με μισήσουν τόσο πολύ» ήταν σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera η εξομολόγηση του Ματέο Ρέντσι σε συνεργάτες του λίγη ώρα πριν από το διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό.
«Πρόκειται για ξεκάθαρο μίσος» είπε ο Μ. Ρέντσι εστιάζοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Και πρόσθεσε: «Οι υποστηρικτές του «όχι» οφείλουν να αποφασίσουν τι Κυβέρνηση θα σχηματίσουν. Θέλω να δω τι θα κάνουν, δεν έχουν εναλλακτική για την ηγεσία ούτε πρόγραμμα, είχαν μόνο έναν κοινό εχθρό. Είχαν ενωθεί μόνο και μόνο για να με χτυπήσουν δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση».

Τα αποτελέσματα

Το «όχι» κέρδισε με 59,12% έναντι του «ναι» το οποίο συγκέντρωσε στο 40,88%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελικά αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμα και τις εκτιμήσεις των exit polls, τα οποία, όμως, έπεσαν μέσα στη νίκη του «όχι».

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων ζητά εκλογές

Να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα και συμπλήρωσε: «Τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».
Απ’ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία. Από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».
Το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet

Τι θα γίνει μετά την παραίτηση Ρέντσι;

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, εφόσον ο Ρέντσι υποβάλει την παραίτησή του και γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει στον διορισμό ενός Πρωθυπουργού ο οποίος θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Η Κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα σχηματιστεί μπορεί να προχωρήσει είτε στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών, είτε να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως το 2018.


Με τον τίτλο «Bello ciao (Αντίο όμορφε)» κυκλοφορεί σήμερα η Ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, αποχαιρετώντας μ’ αυτό τον τρόπο τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ακολουθώντας το σύνολο των διεθνών αλλά και εγχώριων ΜΜΕ.
ipopΠηγή: ipop
Photo: Il manifesto

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com