Connect with us

Subscribe

PEOPLE

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΝΕΤΑΙ»

Mε το άστρο της να φωτίζει περίπου 40 χρόνια την ελληνική μουσική η Γλυκερία αναμφίβολα έχει γράψει τη δική της μοναδική ιστορία. Η σπουδαία καριέρα ξεκινά το 1974, ύστερα από προτροπή του Νίκου Δανίκα. Το 1977 λαμβάνει μέρος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Να η ευκαιρία», όπου κερδίζει το πρώτο βραβείο.

Mε το άστρο της να φωτίζει περίπου 40 χρόνια την ελληνική μουσική η Γλυκερία αναμφίβολα έχει γράψει τη δική της μοναδική ιστορία. Η σπουδαία καριέρα ξεκινά το 1974, ύστερα από  προτροπή του Νίκου Δανίκα. Το 1977 λαμβάνει μέρος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Να η ευκαιρία», όπου κερδίζει το πρώτο βραβείο.
Glykeria
Ο δρόμος στη δισκογραφία ανοίγει με τον πρώτο της δίσκο «Μην κάνεις όνειρα» που υπογράφει ο Απόστολος Καλδάρας. Η αγάπη και ο θαυμασμός του κόσμου ξεπερνά τα ελληνικά
σύνορα φτάνοντας από την Αμερική ως την Αυστραλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ.
Την συναντήσαμε λίγο πριν την παράσταση “Σμυρνέικο Μινόρε” και μας μιλάει για αυτήν, όπως και τον νέο δίσκο της που πρόσφατα κυκλοφόρησε.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Κωνσταντάκης


– «Σμυρνέικο Μινόρε» στο Παλλάς, πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη μουσική παράσταση;
Η παράσταση περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια, τα οποία ξυπνούν τις μνήμες μας. Την ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια και κατά καιρούς την θυμόμαστε και την επαναλαμβάνουμε. Αγαπώ πολύ τα σμυρνέικα τραγούδια καθώς και την συγκεκριμένη πολιτισμική εποχή στην οποία αναφέρονται. Κάναμε δυο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και αυτή στο Παλλάς στις 10 Μαρτίου.
– Πώς επιλέγετε τα μουσικά σας ταξίδια κάθε φορά, στις ζωντανές σας εμφανίσεις;
– Οι άλλες μουσικές παραστάσεις που κάνω, βασίζονται κυρίως στην προσωπική μου δισκογραφία, η οποία είναι αρκετά πλούσια θα έλεγα. Κατά καιρούς ξεχωρίζουμε κάποια τραγούδια, είτε είναι παλιότερα είτε πιο νέα και τα παρουσιάζουμε. Όταν όμως θέλουμε ασχοληθούμε και να προβάλουμε ένα πιο συγκεκριμένο ρεπερτόριο, όπως το «Σμυρνέικο Μινόρε» απευθυνόμαστε στην παράδοσή μας. Όλα βεβαίως ξεκινάνε από εμένα, είναι τραγούδια που αγαπάω και έχουν να κάνουν με ένα πιο πλατύ ρεπερτόριο από αυτό της παράδοσης.
– Διανύετε μια ιδιαίτερη δημιουργική περίοδο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας CD «Ακολούθησα ένα αστέρι».
– Όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε πως τα πράγματα στην δισκογραφία δεν είναι ρόδινα, που σημαίνει πως δεν έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάζουμε μια καινούργια δισκογραφική δουλειά, με την συχνότητα που το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Είχα αρκετό καιρό να κάνω δίσκο, κάποια στιγμή όμως το ένιωσα πως το είχα πραγματική ανάγκη. Επέλεξα κάποια τραγούδια άλλων τραγουδιστών, τα οποία τα αγαπώ πολύ τα ηχογράφησα και τα συμπεριέλαβα. Στην πορεία βέβαια, προέκυψαν και κάποια φρέσκα κομμάτια οπότε ολοκληρώθηκε αυτή η νέα δουλειά. Ο τίτλος «Ακολούθησα ένα αστέρι», είναι από ένα ομώνυμο τραγούδι αυτής της νέας δουλειάς σε στίχους και μουσική του Στέλιου Φωτιάδη.
1newego_LARGE_t_661_105863500
– Υπάρχουν στιγμές που ξεχωρίζετε στην καριέρα σας;
– Ναι, κυρίως συνεργασίες, οι οποίες ήταν σταθμοί στην πορεία της εξέλιξής μου στο τραγούδι. Σίγουρα σταθμός ήταν ο πρώτος μου δίσκος, με τον Απόστολο Καλδάρα, τον θεωρώ πολύ σημαντικό. Ήταν ένα δυνατό ξεκίνημα, με έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος ενώνει το ρεμπέτικο με το σύγχρονο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Έχει γράψει σπουδαία τραγούδια. Ένας άλλος σταθμός είναι τα σμυρνέικα, που με καθιέρωσαν στην συνείδηση του κόσμου. Με αγκάλισαν πολύ με αυτόν τον δίσκο και με ταύτισαν. Και μπορώ να πω ότι μου αρέσει αυτό, γιατί είναι τραγούδια που αγαπώ πολύ και αναγνωρίστηκαν από τον κόσμο. Ένας τρίτος σταθμός, είναι η συνεργασία μου όλα αυτά τα χρόνια με τον Στέλιο Φωτιάδη που είναι και ο σύζυγός μου, έχουμε κάνει πολλούς δίσκους και πολλές επιτυχίες μαζί. Σημαντικές συνεργασίες ήταν με τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Αντώνη Βαρδή, τον Θανάση Πολυκανδριώτη και πολλούς άλλους μεγάλους συνθέτες.
– Τι πιστεύετε πως σας κάνει τόσο αγαπημένη ερμηνεύτρια καθώς ο θαυμασμός του κόσμου είναι μεγάλος και διαχρονικός;
– Μέσα από τα χρόνια της ενασχόλησής μου με το τραγούδι και της επαφής μου με τον κόσμο, κατάλαβα πως αυτό που σε βάζει στην καρδιά τους και σε κρατάει εκεί για τόσα πολλά χρόνια είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία μας μέσα από τα τραγούδια. Έχω μια πολύ γνήσια πρόθεση απέναντι στον κόσμο, θέλω να μεταδίδω την λύτρωση μέσα από τα τραγούδια. Ο κόσμος μέσα από τα τραγούδια, εισπράττει και λυτρώνεται.
– Ένα τραγούδι σας που αγαπάτε περισσότερο;
– Όλα τα τραγούδια μου, τα θεωρώ παιδιά μου. Ωστόσο ξεχωρίζω κάποια, για διάφορους λόγους. Θα σταθώ όμως στο “σε μια σχεδία”, σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη και στίχους του Χάρη Ρώμα. Είναι ένα πολύ δυνατό τραγούδι, με εκφράζει στιχουργικά όπως και πολλούς άλλους ανθρώπους. Είναι σαν να έχεις πάρει ένα κείμενο από την παράδοσή μας ή από την αρχαιότητα. Αφορά στην πορεία του ανθρώπου, από την γέννηση μέχρι το θάνατο -στον οποίο δεν πιστεύω και ιδιαίτερα- οπότε θα προτιμήσω να πω στην αναγέννηση του ανθρώπου. Αυτό που λέει εν ολίγοις, είναι ότι περνάμε από το μονοπάτι της ζωής, αυτό όμως που μένει στο τέλος είναι ένα φιλί από το στόμα της μάνας.
– Κάνετε πολλές ζωντανές εμφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η αίσθηση που συναντάτε εκεί;
– Εισπράττω πολύ αγάπη, υπάρχει μια λαχτάρα στον κόσμο να δει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες από κοντά. Εδώ στη χώρα μας, μπορεί πιο εύκολα να σε ακούσει κάποιος ζωντανά, είτε το καλοκαίρι περιοδεύοντας είτε τον χειμώνα όταν εμφανίζεσαι σε ένα συγκεκριμένο χώρο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;
– Με την αυστηρή έννοια της πολιτικής, όχι δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ. Όταν μπεις σε αυτό τον χώρο αλλοτριώνεσαι έτσι κι αλλιώς. Είναι λίγοι οι πολιτικοί που προσφέρουν στους πολίτες. Πιστεύω πως μέσα από το τραγούδι κάνω πολύ πιο σημαντική “πολιτική”… Γιατί πολιτική πράξη είναι να προσφέρεις μέσα από τα τραγούδια ότι μπορεί να εισπράξει καθένας μέσα στην ψυχούλα του. Δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με την πολιτική, γιατί δεν θα μπορούσα το ψέμα και την αλλοτρίωση. Είναι μια αρένα που βάφεται πραγματικά με αίμα.
– Πώς είναι η Γλυκερία στον ελεύθερο χρόνο της;
– Ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Μια νοικοκυρά, μητέρα που αγαπώ πολύ τον χώρο του σπιτιού που είναι καταφύγιο για εμένα. Μου αρέσει η ζεστασιά. Ζούμε σε μια εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο oι καταστάσεις έχουν ένταση. Οπότε το σπίτι είναι το ησυχαστήριό μου. Μου αρέσει να κάνω πράγματα, από το μαγείρεμα μέχρι το να ποτίσω μια γλάστρα και όλα τα υπόλοιπα.
– Τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις: “Ελλάδα”, “φιλία”, “ουρανός”;
– Νομίζω το καθένα, περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Είναι πολύ δυνατές λέξεις.

  • Η Ελλάδα, είναι ο τόπος που με γέννησε, την αγαπώ πολύ όπως όλες τις πατρίδες του κόσμου.
  • Η φιλία, είναι πολύ σημαντική λέξη, ίσως περισσότερο και από την αγάπη, γιατί τα συμπεριλαμβάνει όλα. Είναι πολύ σπουδαίο να έχει φίλους, όπως και το να έχεις ανοιχτό μυαλό όπως ανοιχτός είναι και ο ουρανός.
  • Ο ουρανός, δεν έχει σύνορα, τον βλέπουμε να είναι από πάνω μας γαλάζιος, με ήλιο ή σύννεφα.

Αυτό είναι και η πρόκληση για το μυαλό μας και την καρδιά μας, να είναι ανοιχτά, να είμαστε ανοιχτοί με τους ανθρώπους και με όλη την δημιουργία
– Τα επαγγελματικά τα σας σχέδια για τους επόμενους μήνες;
– Θα κάνουμε κάποιες πολύ συγκεκριμένες εμφανίσεις, με την Μαρινέλλα και την Ελένη Βιτάλη, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Είχαμε κάνει και πέρσι κάποιες συναυλίες οι τρεις μας, αλλά ήταν μόνο στην Κύπρο. Αυτό θα επεκταθεί φέτος σε μεγάλες πόλεις και θέατρα στην περιφέρεια. Είναι για εμένα σημαντικό που θα είμαι μαζί με δυο τόσο αγαπημένες φωνές, ενώ υπάρχει μεγάλος σεβασμός από όλες τις πλευρές.
 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΤΗΣ: «ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ…»

PEOPLE

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com