Connect with us

Subscribe

NEWS WE LIKED

15ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ 1η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Λένε πως είμαστε η γενιά των social media και των selfies, πως είμαστε αδιάφοροι. Και ναι, μπορεί κάποιοι από εμάς να είμαστε έτσι. Όπως υπάρχουν και αδιάφοροι καθηγητές, αδιάφοροι γονείς και αδιάφοροι πολιτικοί. Δεν είμαστε όμως όλοι έτσι!

Προσκαλεί τους νέους «να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» και να καταθέσουν απόψεις για τη χώρα.
DSCI0151_1+-1-«Λένε πως είμαστε η γενιά των social media και των selfies, πως είμαστε αδιάφοροι. Και ναι, μπορεί κάποιοι από εμάς να είμαστε έτσι. Όπως υπάρχουν και αδιάφοροι καθηγητές, αδιάφοροι γονείς και αδιάφοροι πολιτικοί. Δεν είμαστε όμως όλοι έτσι!  Έχουμε ανησυχίες και φόβο για το αύριο αλλά κυρίως έχουμε άποψη! Και αυτή την άποψη σας ζητώ να καταθέσετε στο φόρουμ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο 15χρονος μαθητής της Α΄Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, στο σημείωμα με τον οποίο υποδέχεται όσους επισκέπτονται το teens4greece.com, το πρώτο think tank (δεξαμενή σκέψης) εφήβων στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί πως το δημιούργησε ο ίδιος, πριν λίγες εβδομάδες, θέλοντας να υπάρχει ένα βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή των εφήβων για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους νέους στην Ελλάδα της κρίσης, όπως: Παιδεία, απασχόληση και επαγγελματική αποκατάσταση, οικονομία και επιχειρηματικότητα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, περιβάλλον και ανάπτυξη κ.α.
Του πήρε πέντε μήνες για να τα καταφέρει. Μέσω αυτού, απευθύνεται στους συνομηλίκους του, στη νέα γενιά και τους προσκαλεί – προκαλεί «να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» και να καταθέσουν «φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες» για την εξεύρεση λύσεων για μια καλύτερη Ελλάδα και για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους.
«Πάρε το μέλλον στα χέρια σου! Η φωνή σου έχει δύναμη! Αύριο μπορεί εσύ να είσαι ο ηγέτης της χώρας μας!» σημειώνει ο Κωνσταντίνος και παραθέτει συνοπτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα:

  • «Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανεργία των νέων Ελλάδα με 47,4% (Eurostat)
  • Με χαμηλές επιδόσεις οι Έλληνες μαθητές – Κάτω από το μέσο όρο σύμφωνα με την έκθεση Pisa 2016 (ΟΟΣΑ)
  • Τα ελληνικά πανεπιστήμια κατρακυλούν στην παγκόσμια κατάταξη (QS Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων)
  • Brain Drain: Η Ελλάδα έχασε 427.000 νέους επιστήμονες λόγω κρίσης (ΤτΕ)
  • 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη Βουλγαρία (ΕΒΕΑ)
  • Φοροδιαφυγή – 16 δισ. το χρόνο χάνει το κράτος (Έρευνα διαΝΕΟσις)
  • Κάτω από το όριο φτώχειας το 21,4 % των Ελλήνων (ΕΛΣΤΑΤ)
  • 836.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015 (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ).

think tag 01
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΙΔΕΑ

Η ιδέα γεννήθηκε χάρη σε μια εργασία που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος στο πλαίσιο μαθήματος στο σχολείο (project). Κατά κάποιο τρόπο η εργασία αφορούσε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντα που έχει καθένα από τα παιδιά. Εκείνες τις ημέρες ο Κωνσταντίνος είχε δει videos με ομιλίες του Πέτρου Οικονομίδη (Peter Economides): «ΓΙΝΕΤΑΙ» και «Rebranding Greece», οι οποίες τον ενέπνευσαν. Ειδικά τα σημεία που έλεγαν ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τη χώρα.
Έχοντας και κάποιες εμπειρίες από συμμετοχές του σε προσομοιώσεις της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., π.χ. Model United Nations, μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη κατάλαβε πως υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για το πρόβλημα της Ελλάδας. Κατάλαβε πως οι έφηβοι, στους οποίους ανήκει κι εκείνος και τους οποίους κατηγορούν ότι δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και το μέλλον τους, έπρεπε να δείξουν κι αυτοί ότι έχουν φωνή».
Όπως λέει, «επιθυμία μου είναι να γίνει γνωστό το φόρουμ ώστε να συμμετέχουν πολλά παιδιά, να μαζέψουμε τις καλύτερες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από μια διαδικασία ψηφοφορίας και να τις πάμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».
teens1


«Είμαι μαθητής Λυκείου και ζω στην Ελλάδα της κρίσης, όπως και εσείς. Στην Ελλάδα της ανεργίας, της φτώχειας, της απογοήτευσης.
Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν χρειαζόμαστε άλλες διαπιστώσεις, ποιος ή τι έφταιξε. Χρειαζόμαστε λύσεις. Φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες. Εμείς, η νέα γενιά πρέπει και μπορούμε να βγούμε μπροστά. Να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, την ευθύνη για μια καλύτερη Ελλάδα.
Λένε πως είμαστε η γενιά των social media και των selfies, πως είμαστε αδιάφοροι. Και ναι, μπορεί κάποιοι από εμάς να είμαστε έτσι. Όπως υπάρχουν και αδιάφοροι καθηγητές, αδιάφοροι γονείς και αδιάφοροι πολιτικοί. Δεν είμαστε όμως όλοι έτσι! Έχουμε ανησυχίες και φόβο για το αύριο αλλά κυρίως έχουμε άποψη! Και αυτή την άποψη σας ζητώ να καταθέσετε στο φόρουμ.
Αυτό λοιπόν είναι το teens4greece.com και με αυτές τις σκέψεις το υλοποίησα. Είναι η δική μας φωνή. Και αυτή η φωνή πρέπει να αποκτήσει δύναμη. Δύναμη θα αποκτήσει με τη συμμετοχή των πολλών. Αξίζει να το προσπαθήσουμε. Άλλωστε εμάς αφορά. Το μέλλον μας!
Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια.
Διαδώστε ελεύθερα. »
Κωνσταντίνος Παπαχρήστου
logo_full

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com