Connect with us

Subscribe

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WASHINGTON POST KAI NYT ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ

Η κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ της Washington Post και η κάλυψη της εκστρατείας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν της New York Times κυριάρχησαν στα φετινά βραβεία Πούλιτζερ, τα οποία απονεμήθηκαν χθες Δευτέρα.

EPA/JEFFERSON SIEGEL

Η κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ της Washington Post και η κάλυψη της εκστρατείας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν της New York Times κυριάρχησαν στα φετινά βραβεία Πούλιτζερ, τα οποία απονεμήθηκαν χθες Δευτέρα.

EPA/JEFFERSON SIEGEL

EPA/JEFFERSON SIEGELΗ επιτροπή που δίνει τα βραβεία χαιρέτισε το θάρρος των δημοσιογράφων των δύο εφημερίδων που έγραψαν για τους δύο ισχυρούς άνδρες του κόσμου

Η εφημερίδα New York Daily News και η ProPublica, μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, κέρδισαν εξάλλου το βραβείο δημοσιογραφικού έργου που υπηρέτησε τον πολίτη, για την κάλυψη των καταχρήσεων στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, που εδίωκαν φτωχά μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους.
Βραβεύθηκε ακόμη ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνητών Δημοσιογράφων καθώς έριξε φως στην υπόθεση των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά και τη χρήση φορολογικών παραδείσων από ισχυρούς για να φοροδιαφεύγουν.
Τα Πούλιτζερ, τα πλέον περίβλεπτα βραβεία της αμερικανικής δημοσιογραφίας, δίνονται από το 1917 και πολύ συχνά μονοπωλούνται από τους συντάκτες έγκριτων εφημερίδων, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Ουάσινγκτον Ποστ ή η Wall Street Journal. Όχι σπάνια πάντως βραβεύονται και μικρότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η δουλειά των οποίων μπορεί να μην προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή σε εθνικό επίπεδο.
Ο Έρικ Άιρ της Charleston Gazette-Mail έλαβε Πούλιτζερ για το ερευνητικό του έργο, καθώς αποκάλυψε μια επιδημία χρήσης οπιοειδών σε κομητείες της Πολιτείας όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θανάτων από υπερβολική δόση σε εθνικό επίπεδο τις ΗΠΑ.
Ενώ το προσωπικό της East Bay Times έλαβε βραβείο για την κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος—μιας πυρκαγιάς στην οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πάρτι, καθώς η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.
Στη φετινή τελετή υπογραμμίστηκε η σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία, που όμως αμφισβητείται εν μέσω του θορύβου περί «ψευδών ειδήσεων» (fake news)—όρου που άλλοτε παρέπεμπε σε χαλκευμένες πληροφορίες, αλλά χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο Τραμπ για να υποβαθμιστούν δημοσιεύματα επικριτικά για τον ίδιο.
Ο ρεπουμπλικάνος στρέφεται συχνά εναντίον των ΜΜΕ ενώ τον Φεβρουάριο τα αποκάλεσε «εχθρό του αμερικανικού λαού».
Ο Ντέιβιντ Φάρενθολντ της Ουάσινγκτον Ποστ έλαβε το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για ένα «υπόδειγμα διαφανούς δημοσιογραφίας», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα Πούλιτζερ: ζήτησε τη βοήθεια χρηστών του Twitter στην προσπάθειά του να βρει τις δωρεές του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθοεργίες.
Ο Φάρενθολντ διεξήγαγε έρευνα για τις ψευδείς δηλώσεις του τότε υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη γενναιοδωρία του όσον αφορά φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη, ανέδειξε τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών.
Η Πέγκι Νούναν της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, που είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τιμήθηκε για μια σειρά άρθρων της με τα οποία επέκρινε τον Τραμπ για την εκστρατεία που διεξήγαγε.
Ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Ντάνιελ Μπερεχούλακ έλαβε βραβείο Πούλιτζερ για την κατηγορία φωτογραφιών «Έκτακτα Νέα» για το έργο του στην κάλυψη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ert

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

CITYNEWS

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ

EXODOS

ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

CITYNEWS

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Newsletter Signup

Copyright © 2019, Citway

Connect
Newsletter Signup

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com